Арганізацыя харчавання ў дашкольнай установе
Харчаванне дзяцей - адна з галоўных складнікаў у рабоце дашкольнай установы. Дашкольная ўстанова працуе па 10-дзённаму прыкладным меню зімова-вясновы перыяд або летне-асенні перыяд, а таксама тэхналагічных картах. Прыкладныя двухтыднёвыя рацыёны распрацоўваюцца на падставе зацверджаных ва ўстаноўленым парадку зборнікаў рэцэптур страў для выхаванцаў ранняга і дашкольнага ўзросту, зборнікаў рэцэптур страў дыетычнага харчавання.
У правільнай арганізацыі харчавання галоўным з'яўляецца строгі рэжым, які прадугледжвае забеспячэнне прыёму ежы праз кожныя 3,5-4 гадзіны, строга ў вызначаны час. Калі прымаць ежу ў вызначаныя гадзіны, то менавіта да гэтага часу пачынаецца дастатковай вылучэнне стрававальнага соку (рэфлекс на час). Сутачная каларыйнасць размяркоўваецца пры 3-разавым харчаванні такім чынам, каб на сняданак прыходзілася 20-25% усіх калорый, на абед 30-35%, падвячорак 25%, хатні вячэру 20%. Падлік інгрэдыентаў і каларыйнасці ежы з наступным аналізам харчавання праводзіцца медыцынскім работнікам адзін раз у месяц. Бацькі інфармаваныя аб дзённым рацыёне выхаванцаў, рэкамендуемым наборы прадуктаў на хатні вячэру і ў выходныя дні. Цэлы год і штодня з разліку колькасці аскарбінавай кіслаты, праводзіцца С-вітамінізацыя першых ці трэціх страў. З-вітамінізацыя узвараў праводзіцца пасля іх астуджэння да t +12 + 15 ° С перад раздачай ежы. Пры З-вітамінізацыі кісялёў аскарбінавую кіслату ўводзяць у крухмальную муку. Падагрэў С-вітамінізаваных страў не дапускаецца. З мэтай прафілактыкі ёдадэфіцыту выкарыстоўваецца толькі ёдаваная павараная соль. Кантроль якасці падрыхтоўкі ежы на харчблоку ажыццяўляецца бракеражной камісіяй. У склад камісіі ў абавязковым парадку павінен ўключацца медыцынскі работнік. Медыцынскі работнік сумесна з кладаўшчыком, загадчыкам, шэф-поварам дашкольнай установы штодня прымаюць удзел у складанні меню-раскладкі.
Ажыццяўляецца кантроль за выкананнем тэхналогіі прыгатавання ежы, кулінарнай апрацоўкі, закладкай у кацёл харчовых прадуктаў, выхадам гатовых страў, выкананнем умоў захоўвання і тэрмінаў прыдатнасці харчовых прадуктаў. Выдача гатовай ежы дзецям праводзіцца толькі пасля зняцця спроб і запісы медыцынскім работнікам небудзь іншым членам камісіі ў бракеражном часопісе.
На харчовыя прадукты, якія паступаюць у дашкольную ўстанову, заўсёды ёсць суправаджальныя дакументы, што засведчваюць іх якасць і бяспеку. Дакументы захоўваюцца да канца рэалізацыі харчовых прадуктаў. У таварна-транспартных накладных ёсць звесткі аб утрыманні ў іх радыенуклідаў, а ў гародніне і садавіне і аб колькасным утрыманні нітратаў, пестыцыдаў. Кладаўшчык вядзе часопіс па кантролі за якасцю скорапсавальных харчовых прадуктаў, якія паступаюць на харчблок. У халадзільным абсталяванні строга выконваюцца правілы таварнага суседства харчовых прадуктаў і тэмпературны рэжым. Тэмпературны рэжым павінен быць ад +2 да + 6 ° С.
На харчблоку дашкольнай установы вылучаныя пищеварочные катлы для першых, другіх і трэціх страў. Вымеренные чарпакі і гарнірных лыжкі з адзнакай ў мілілітраў і грамах, вылучаныя шалі для ўзважвання другіх страў, салатаў, мясной гастраноміі.
Для раздзелкі харчовых прадуктаў выкарыстоўваюцца спецыяльныя нажы і апрацоўчыя дошкі. Яны маюць выразную маркіроўку і захоўваюцца усталяванымі на рабро ў спецыяльных металічных касетах непасрэдна на працоўных месцах кухароў або ў мыйнай.
Вялікае значэнне ў арганізацыі харчавання мае эстэтыка прыёму ежы ў групах. Кармленне выхаванцаў праводзіцца ў ветрыцца памяшканні. Сталы пакрытыя чыстай абрусам ці сервіравальны сурвэткамі пад кожны прыбор.
Выкарыстоўваюцца баваўняныя, ільняныя або папяровыя сурвэткі, сталовы посуд і сталовыя прыборы, у адпаведнасці з узростам выхаванцаў. Пры раздачы ежы, гарачыя стравы t 50 ° С, халодныя напоі - пакаёвай тэмпературы, але не ніжэй за 20 ° С. Змена страў вырабляецца па чарговасці іх прыёму, пачынаючы з салаты. Ёсць не менш 3-х кампанентаў сталовай посуду на адно дзіця. Для дастаўкі ежы ў групавыя ячэйкі выкарыстоўваецца кухонны посуд іх нержавеючай або эмаляваным сталі і захоўваецца ў буфетах.
Харчаванне дзяцей зберагалае па хімічным складзе і прадугледжвае выключэнне вострых прыправаў (хрэн, перац, гарчыца, воцат) і харчовых прадуктаў з выкарыстаннем сокаў і напояў у выглядзе сухіх канцэнтратаў, натуральнай кавы. Такія прадукты, як малако, алей, цукар, мяса, гародніна, садавіна ўваходзяць у рацыён штодня. Рыба, яйкі, тварог 2-3 разы на тыдзень.
Правільна арганізаванае харчаванне ў дашкольнай установе - залог гарманічнага развіцця дзіцяці і яго выдатнага настрою!
Зніжэнне платы за харчаванне:
100% - для дзяцей-інвалідаў (напісаць заяву і падаць пасведчанне інваліда);
- для дзяцей з анкалагічнымі захворваннямі, хворых на туберкулёз, інфіцыраваных вірусам імунадэфіцыту чалавека (напісаць заяву і падаць выпіску з медыцынскіх дакументаў);
- для членаў сямей асоб, пералічаных у падпунктах 12.2 і 12.3 пункта 12 артыкула 3 Закона Рэспублікі Беларусь ад 14 чэрвеня 2007 года "Аб дзяржаўных сацыяльных ільготах, правах і гарантыях для асобных катэгорый грамадзян» (Нацыянальны рэестр прававых актаў Рэспублікі Беларусь, 2007 г. № 147, 2/1336) (напісаць заяву і падаць пасведчанне аб праве на льготы або даведку аб праве на льготы);
50% - для сем'яў, у якіх выхоўваюцца трое і больш дзяцей ва ўзросце да 18 гадоў
(Напісаць заяву і падаць пасведчанне шматдзетнай сям'і);
для сем'яў, якія пражываюць на тэрыторыі радыеактыўнага забруджвання ў зоне наступнага адсялення, у зоне з правам на адсяленне і ў зоне пражывання з перыядычным радыяцыйным кантролем;
для апекуноў, прыёмных бацькоў, бацькоў-выхавальнікаў дзіцячых дамоў сямейнага тыпу, дзіцячых вёсак (гарадкоў) (напісаць заяву, прадаставіць пасведчанне на права прадстаўлення інтарэсаў падапечнага);
30% - для сем'яў, у якіх двое дзяцей наведвае дзіцячы сад (напісаць заяву і падаць даведку аб тым, што грамадзянін з'яўляецца выхаванцам установы адукацыі).
Рашэнне аб вызваленні ад платы за харчаванне дзяцей альбо яе зніжэнні прымаецца на працягу пяцi дзён з дня падачы заявы.
Кошт харчавання за адзін дзень у групах да 3 гадоў - 3 руб. 26 кап.
Кошт за харчаванне за адзін дзень у групах з 3 да 6 гадоў - 4 руб 24 кап.
разгарнуць » / « згарнуць